De Nationale Voorleesdagen 2026

 

21 januari t/m 1 februari

 

De Nationale Voorleesdagen zijn een voorleesfeestje voor de allerkleinsten! Deze voorleesdagen worden sinds 2003 door de CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek) georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen.
De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. 

Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt! Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de jonge luisteraars. Basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken. 

Daarnaast is er de prentenboek top 10 met het prentenboek van het jaar! 

Voor de pedagogisch medewerkers worden vaak lokaal inspiratieworkshops georganiseerd door de bibliotheek, om op deze manier enthousiast met het prentenboek van het jaar  (of de top 10) aan de slag aan te gaan!

Doe je ook mee?


Het prentenboek van het jaar 2026 is Kleine Aap van Mies van Hout!

 

Kleine Aap heeft ontzettend leuk nieuws. Voor dag en dauw gaat ze helemaal in haar eentje op stap om het iedereen te vertellen. Maar niemand neemt de tijd om echt te luisteren. Tot ze Olifant tegenkomt. Die wil héél graag weten wat Kleine Aap te vertellen heeft.

Vanaf 3 jaar.

 

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft Kleine Aap verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10 van 2026.

Meer inspiratie volgt!


De overige 9 prentenboeken uit de Prentenboek Top 10!

 

Dit dier hier - Rian Visser en Iris Deppe

Deze dertig raadrijmpjes over dieren zijn kort, simpel en makkelijk te begrijpen voor jonge kinderen en kinderen met een taalachterstand. Op een plezierige manier komen ze in aanraking met de geluiden, bewegingen en kenmerken van verschillende dieren.

Vanaf 2 jaar.

 


Mijn mama... leest! - Nancy Kers

Mijn mama houdt van lezen. Ze is de grootste boekenwurm die er bestaat en samen met haar ontdek ik veel leuke verhalen. Want ze is ook de beste voorlezer van de wereld! Een speels boekje over een mama met een passie die ze graag doorgeeft aan haar kind.

Vanaf 2 jaar.

 


Wie heeft Steef opgegeten? - Susannah Lloyd en Kate Hindley

 

Op het eerste gezicht lijkt Wie heeft Steef opgegeten? een verhaal over tegenstellingen, maar dan is worm Steef ineens verdwenen. Oscar toch! Kan hij worden overgehaald om de arme worm uit te spugen zodat we het boek kunnen afmaken?

Vanaf 4 jaar.

 


Poes! - Cat Parker en Aurora Cacciapuoti

 

Op een mooie ochtend maken mama en haar kleintje een wandeling. Het kindje wijst en zegt enthousiast: 'POES!' Maar mama corrigeert zachtjes. 'Nee, dat is een kikker.' Opnieuw roept het kindje: 'POES!' En weer legt mama geduldig uit: 'Ook niet, dat is een hond.' Mama en haar peuter hebben duidelijk oog voor verschillende dingen om hen heen. Maar attente lezers zullen, naast alle vrolijke dieren die mama benoemt, de poes ontdekken die inderdaad op elke pagina te vinden is.

Vanaf 3 jaar.

 


Wat eet jij? - Agnese Baruzzi

 

Wie snoepte er van de mais en wie kauwde op de kaas?
Ontdek waar de kip, de slak, de muis, het konijn en de rups van houden.
Wat eet jij het liefst?

Vanaf 3 jaar.

 


Een ongelofelijk grote, ongelofelijk gevaarlijke leguaan - Pim Lammers en Natascha Stenvert

 

 

Als een jongen een familiefoto mee moet nemen naar school, besluit hij zelf een tekening te maken. Hij verzint drie vaders, twee moeders en twaalf broertjes en zusjes. En een heleboel huisdieren, waaronder een ongelofelijk grote en ongelofelijk gevaarlijke leguaan. Véél leuker dan zijn echte, supersaaie gezin…  Toch?

Vanaf 4 jaar.

 


Het meisje voor in de klas - Onjali Q. Rauf en Pippa Curnick

 

Er zit een nieuw meisje bij me in de klas. Ik wil graag haar vriend zijn, maar ze wil nooit met me spelen. Papa en oma zeggen dat het nieuwe meisje verdrietig is omdat ze haar eigen huis, haar familie en haar speelgoed mist. Maar ik heb een plan om haar te laten glimlachen…
Een ontroerend verhaal om kinderen te helpen begrijpen hoe het is om een vluchteling te zijn.

Vanaf 4 jaar.

 


Ludas en Bontje - Jan Paul Schutten en Sanne te Loo

 

'Ludas en Bontje' is een lief en grappig verhaal over een onverwachte vriendschap voor het leven. Dit prentenboek is geschreven door Jan Paul Schutten en geïllustreerd door Sanne te Loo. Het avontuur van Ludas en Bontje begint op het moment dat Ludas de vos met volle snelheid over Bontje het konijn struikelt en met zijn kop tegen een boom knalt. Wanneer Bontje bijkomt van zijn botsing, verstijft hij van angst bij het zien van de vos. Maar tot hun verbazing herinnert Ludas zich helemaal niets over zijn eigen identiteit. Bontje kan niet meer lopen en heeft Ludas nodig. Hij weet de vos ervan te overtuigen dat hij een hert is. Samen gaan ze op pad en zoeken ze een schuilplaats, zodat ze veilig zijn voor de jagers en Bontje kan herstellen. Maar elke dag herinnert Ludas zich meer en meer...

Vanaf 4 jaar.

 


Dank je wel - Jarvis

 

Dank je wel, maan, voor de nacht.
Dank je wel, zon, voor de dag.

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, maar vaak krijg je jeuk van de onderdanigheid die ermee gepaard gaat.
Gelukkig weet Jarvis er precies de juiste toon aan te geven.

Natuurlijk bedank je het bad (voor het schuim), je hoed (zodat je gedachten niet wegwaaien), de plant voor die fantastische verstopplek) en de olifanten… al weet je niet precies waarom.

Dank je wel, mezelf, dat ik ik ben.
‘Dank me wel. Heel erg bedankt.’

Vanaf 4 jaar

 


Hoe zou je de Nationale Voorleesdagen in kunnen gaan zetten in de kinderopvang?

Het Nationale Voorleesontbijt is een hele leuke start. Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de allerkleinsten. Maar hoe leuk is het om een ouder uit te nodigen om te komen voorlezen? 
Er zijn namelijk ook vertalingen beschikbaar in andere talen.
Naast een ouder die Nederlands spreekt, zou je ook ouders kunnen uitnodigen die een andere taal spreken. 
Een voorleesontbijt mét ouders is nog leuker! Laat ouders uit hun eigen cultuur iets lekkers meenemen voor het ontbijt. Zo maken ouders kennis met elkaar en kan je het zelf uiteraard over het belang van voorlezen hebben. Zo werk je aan ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.

Méér voorlezen!

Wat we eigenlijk het liefste willen is dat er méér wordt voorgelezen. Door de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, door de gastouders, door de leerkrachten in groep 1 en 2, maar ook door de ouders! Het belang van voorlezen wordt nog altijd onderschat.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kan je het voorlezen centraal zetten en erover vertellen in de kinderopvang. Bij de overdracht, maar ook in de ouderapp. Vertel over welk boek er is voorgelezen en laat ook vooral foto’s zien. Ouders kunnen dan met hun kind in gesprek gaan over de foto's én over het boek wat is voorgelezen. Nodig je de ouders uit tijdens het voorleesontbijt, dan kan je ook allerlei leuke prentenboeken, zoekboeken, flapjesboeken en telboeken neerzetten, zodat ouders het kunnen ontdekken met hun kinderen. Vergeet ook de meertalige prentenboeken niet!

Voorleestips

  • Kies een boek dat past bij het leven van de kinderen.
  • Maak van een voorleesmoment een gewoonte.
  • Maak de kinderen nieuwsgierig naar het verhaal.
  • Lees rustig voor en praat duidelijk.
  • Maak oogcontact met de kinderen.
  • Kunnen jullie samen het verhaal voorspellen?
  • Bekijk ook de voor- en achterkant van het boek.
  • Probeer moeilijke woorden eenvoudig uit te leggen.
  • Laat de kinderen ook vertellen.
  • Lees hetzelfde boek het liefst een paar keer voor.